רקע קצר על הפרשה:
פרשת השבוע שלנו היא חלק מהנאום של משה רבינו לפני מותו אל עם ישראל, בו הוא מזכיר להם את המצוות לפני כניסתם לארץ. הפרשה פותחת בפסוק "שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך" ועוסקת במספר סוגיות חברתיות.
יש לנו הנחיה להקים מערכת משפט יהודית, על פי כללי המשפט העברי, הכוללת שופטים, שישפטו משפט צדק ולא ייקחו שוחד ושוטרים, שיאכפו את פסקי הדין. במידה ובית הדין המקומי לא מצליח להגיע להכרעה, הדיון יעבור להכרעה בבית הדין הגדול בירושלים.
השופטים מקבלים כלים ולומדים רבות, כדי להצליח לשפוט משפט צדק ולקבל החלטות באופן אובייקטיבי ובהתאם להלכה. מטרת הקמת מערכת המשפט היא לייצר חברה טובה ובריאה יותר וגם לנו כאנשים הפשוטים בעם יש אחריות לכך.
אחת הדרכים לחיות בחברה טובה היא היכולת שלנו להסתכל עליה בעין טובה ולדון לכף זכות את הסובבים אותנו. מה זה אומר? איך עושים את זה? כל זה ועוד- היום בפעילות.
הצעות לפעילות בנושא:
ניתן לשלב באירוע שלכם אחת או יותר מהצעות הבאות.
א.הדגמה לקהל:
אופציה 1- מבצעים הדגמה של אשליה אופטית:
·על רבע דף חלק מציירים שני חיצים עבים.
·מניחים את הדף עם ציור החיצים מאחורי כוס זכוכית ריקה
·מוזגים באיטיות מים עד מעל לגובה החץ הראשון ומתבוננים בכיוון שני החיצים.
·ממשיכים למזוג את המים עד מעל גובה החץ השני.
ניתן להזיז את הכוס מצד לצד ולהמשיך לצפות באשליית היפוך החיצים.
הסבר: הכוס ובתוכה המים מתנהגים כמו עדשה שגורמת למעבר האור ושבירתו, וכך נוצר המראה ההפוך. (סרטון הדגמה)
אופציה 2- אשליית התמונות
לפניכם גישה למאגר תמונות, שניתן לראות כל אחת מהן בשתי אופנים. בחרו מתוכו מספר תמונות בהתאם לגיל המשתתפים והדפיסו אותן. כעת הציגו לקהל המשתתפים בכל פעם תמונה אחת ובקשו מהם לתאר מה הם רואים בתמונה. במידה ואחרי מספר ניחושים הם לא מצליחים לזהות את האופציה הנוספת בה ניתן לראות את התמונה, מוזמנים לסייע להם בכך.
הסבר: תעתוע ראיה הוא סוג של אשליה המאופיינת בכך שהמוח תופס תמונה או צורה באופן שונה מהמציאות.
ב.סיפור:
נספר את הסיפור "רואה עד הלב". ניתן לספר את הסיפור באופן תיאטרלי וניתן להיעזר בילדים מהקהל כדי להמחיז אותו כהצגה.
כשהרב אריה לוין היה בן 82 (שנת תשכ"ב) ולא היה מסוגל ללכת מהר, הרב הלך ברחוב וזיהה אדם צעיר הולך ומיהר בעקבותיו. הבחור הבחין ברב והגביר את קצב הליכתו עד שהרב נאלץ לרוץ תוך בקשה שיעצור. כשהשיג את הבחור הצעיר שאל מדוע לא נתן לו את הזכות לברכו לשלום? האדם הרכין את ראשו והסביר שלא רצה שהרב יראה אותו בלי כיפה, וזאת מאחר שהוא מכיר את אביו והדבר יצערו מאוד. הרב לא נתן לו להשלים את המשפט ואמר: "אני נמוך קומה. אני רואה רק עד הלב".
(מתוך הספר "איש צדיק היה", המתאר את חייו ואת פועלו של הרב אריה לוין ז"ל, המכונה "אבי האסירים")
שאלות לקהל:
·למה הבחור הצעיר הלך במהירות ולא עצר לומר שלום לרב?
·מה הרב עשה כדי להגיד לו שלום?
·מה קרה כשהרב הגיע לבחור הצעיר? איך הבחור הצעיר הרגיש? מה הרב ענה לו? למה הוא התכוון?
·איך לדעתכם הבחור הצעיר הרגיש אחרי הדברים שהרב אמר לו?
מהסיפור אפשר ללמוד של אחד מאיתנו יכול להשפיע ולגרום למישהו אחר להרגיש יותר טוב ולשמח אותו. הכל תלוי בבחירה שלנו איך להסתכל על הדברים ואיזה מילים טובו לומר לאחר.
ג.משחקים:
משחקים שמעודדים ראיית הטוב על האחר.
1.משחק הכדור החיובי
מהלך המשחק:
הילדים עומדים במעגל. אחד הילדים מתחיל עם כדור וזורק אותו לחבר אחר במעגל תוך כדי שהוא אומר משהו חיובי על החבר שקיבל את הכדור. החבר שקיבל את הכדור זורק אותו הלאה, וכך ממשיכים עד שהכדור עבר בין כל הילדים.
2.חבילה עוברת
הכנה מוקדמת:
בחרו פרס מרכזי שיימצא במרכז החבילה, כמו ממתק או הפתעה לכל הילדים. במידה ותבחרו לערוך יצירה (מפורט בהמשך), ניתן לבחור שחומרי היצירה יהיו ההפתעה שתהיה בתוך החבילה העוברת.
כעת עטפו את הפרס המרכזי בנייר יפה או בנייר עיתון, כך שזאת תהיה השכבה הראשונה. ומעליה המשיכו והוסיפו עוד עטיפות משכבות עיתון. בין השכבות הוסיפו משימות ושאלות שיהיו כתובות על פתקים שיודבקו לשכבות העטיפות. המשימות יהיו סביב נושא עין טובה וראייה חיובית. לאחר שעטפתם מספר שכבות עם משימות והפתעות, החבילה מוכנה למשחק!
*רעיונות לשאלות ומשימות מצורפות כאן.
מהלך המשחק:
המשתתפים יושבים במעגל. החבילה מתחילה אצל אחד המשתתפים ועוברת מיד ליד במעגל בזמן שהמוזיקה מנגנת.
ברגע שהמוזיקה נעצרת, המשתתף שמחזיק בחבילה פותח שכבה אחת מהחבילה ומגלה את המשימה שכתובה שם ועליו לבצע. לאחר ביצוע המשימה, המוזיקה ממשיכה והחבילה ממשיכה לעבור מיד ליד, עד שכל השכבות נפתחות.
*רעיונות למשימות מצורפות כאן.
3.בלונים עם משימות
מהלך המשחק:
מנפחים בלונים בצבעים שונים ובתוך כל בלון מכניסים פתק עם משימה חיובית (כמו "תן מחמאה לחבר לידך", "עזור לחבר לסדר צעצועים", "מצא משהו טוב להגיד על מצב מסוים"). כל ילד בתורו בוחר בלון, מפוצץ אותו ומבצע את המשימה.
ד.יצירה:
אופציה 1- משקפיים ורודים.
יש בעברית ביטוי שנקרא "משקפיים ורודים" ופירושו- הסתכלות על המציאות מנקודת מבט חיובית, לראות את הטוב.
חומרים נדרשים:
גלילי נייר טואלט ריקים כמספר המשתתפים
מספריים מותאמים לילדים
דבק לבן
מהדק+סיכות
טושים או מדבקות לקישוט
נייר צלופן צבעוני (ל"עדשות")
מחורר
סרט מתנות/ מנקה מקטרות (להתאמת המשקפיים לתליה על הצוואר או האוזניים)
מהלך היצירה:
·גזרו כל גליל נייר לשניים, כך שלכל משתתף יהיו שני עיגולים. חברו בין שני החלקים בעזרת מהדק. אפשר לעשות זאת בעזרת מבוגר.
·כעת, כל אחד מהילדים יקבל חתיכות קטנות (שגזרתם מראש) של נייר צלופן צבעוני וידביק מסביב לשני עיגולי הגליל נייר, כך שיכסו את החורים.
אפשר להשתמש בצבעים שונים לכל עדשה כדי ליצור משקפיים צבעוניים ושמחים.
·כעת ניתן לקשט את המשקפיים באופן חופשי. לילדים גדולים יותר ניתן להציע לכתוב מילים טובות וחיוביות על צדדי המשקפיים.
·לסיום- חוררו שני חורים משני צידי הגלילים והשחילו חוט כך שתיווצר שרשרת שתאפשר תליה של המשקפיים על הצוואר. לחילופין, ניתן להשחיל מנקה מקטרות ולכפוף אותו בקצה וכך להניח את המשקפיים על האוזניים כמו משקפיים "רגילות".
·הסבירו לילדים שהמשקפיים שלהם הם "משקפי ראיית הטוב". כל פעם שהם מרכיבים אותם, הם אמורים לראות את הדברים הטובים באנשים ובסביבה. המשקפיים האלה פשוטים להכנה, צבעוניים ומשמחים, ומעבירים מסר חשוב של לימוד זכות וראיית הטוב.
אופציה 2- הכנה של תיבת ראיית הטוב.
חומרים נדרשים:
קופסת עץ קטנה (ניתן לרכוש בחנויות הסטוק והיצירה)
צבעי גואש
מכחולים
קישוטים להדבקה
דבק
מהלך היצירה:
·כל משתתף מקבל קופסה ומקשט אותה. לילדים גדולים יותר ניתן להציע לכתוב מילים טובות וחיוביות על גבי הקופסה. לאחר מכן הניחו את הקופסאות לייבוש.
·הסבירו לילדים שזו קופסת "ראיית הטוב"- בכל פעם שאבא/ אמא יראו שהם עשו מעשה טוב, הם יכתבו על פתק ויכניסו לקופסה (אפשר גם לעודד שהילד עצמו יעיד על עצמו ויבקש מאחד ההורים לכתוב לו). בסוף כל שבוע, בשבת, יפתחו את הקופסה ויקראו כמה דברים טובים הוא עשה השבוע.
ראיית הטוב צריכה להיות לא רק כלפי אחרים, אלא גם כלפי עצמנו לראות בנו את הטוב.
אופציה 3- ציפור בכלוב
חומרים נדרשים:
הדפסת הדף של ציור הציפור והכלוב כמספר המשתתפים- להדפסה לחץ כאן
מספריים מותאמים לילדים
צבעים או טושים לקישוט
דבק לבן
שיפודים (לחתוך מראש את הקצוות החדים)
מהלך היצירה:
·כל משתתף מקבל את הדף וצובע אותו כרצונו.
·לאחר הצביעה, כל אחד חותך את המסגרת של ציור הכלוב ומסגרת ציור הכלוב ובעזרת דבק מדביק אותן גב אל גב זו לזו וביניהם מכיס את השיפוד.
·לאחר ייבוש הדבק, ניתן להחזיק את השיפוד ולגלגל אותו במהירות בין שתי כפות הידיים ולראות את האפקט שנוצר- נראה כאילו הציפור נכנסה לתוך הכלוב.